NatuurijsZweden - Blog

NatuurijsZweden - Blog

Vraagbaak met vragen

ReisverslagenPosted by Wichert van Engelen Thu, March 02, 2017 09:48

Het duurt nog drie kwartier voordat de eerste tram 16 langs komt. Maar ik sta al te wachten op de bus naar Schiphol.

Hoe enthousiast ik ook ben over het schaatsen in Zweden, dat vroege opstaan bevalt toch minder.

In Amsterdam zijn de scholen alweer begonnen, maar het zuiden van het land heeft nog vakantie. En hoewel het al de laatste donderdag van de voorjaarsvakantie is, gaan er toch nog heel wat mensen met het vliegtuig op uit. Gelukkig loopt het allemaal goed door op Schiphol, dus er is nog tijd voor een kop koffie voor vertrek.

In maart gaan schaatsen in Dalarna is heerlijk: minder koud (want het kan echt heel koud worden in Zweden), langer licht (bijna twee keer zoveel dag als begin januari), en vooral: de rust dat er geen kans meer is op natuurijs in Nederland.

In het vliegtuig elf skeeleraars uit Alphen ad Rijn die er ook zo over dachten: vroege vlucht naar Stockholm, voor hen een stel huurauto’s en naar het ‘Nederlandse’ hostel SchaatseninZweden.nl. Vanmiddag nog staan we allemaal op het ijs!


Maar schaatsen in maart veroorzaakt ook wel een beeje onrust. Die voel ik nu, hoog boven de wolken, ergens boven Denemarken wel: hoe zal het ijs zijn.

Het weer is Zweden, en zeker in Falun, is betrouwbaarder en evenwichtiger dan in Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd exact hetzelfde is. Zeker in januari en in maart is er regelmatig sprake van korte dooi, soms een beetje regen, en regelmatig sneeuw. Allemaal zaken waar je je geen zorgen over hoeft te maken: het ijs is dik genoeg, de vegers trekken er elke dag op uit.

Maar hoe ziet het ijs er vanmiddag uit? En morgenochtend? En de rest van het weekeinde?

Dan run je een website over het schaatsen in Zweden, check je regelmatig weeronline en de webcams. En krijg je bijna dagelijks updates van je vrienden in Zweden: in het vliegtuig blijft de vraag toch in je achterhoofd rondzingen.

Water op het ijs is niet erg: de baan wordt juist lekker glad.

Breuken in het ijs zitten er dit jaar niet in: het is niet zo heel erg koud geweest, dus de lengtescheuren zijn uitgebleven.

Buiten de banen schaatsen? Alleen als het de afgelopen dagen echt stevig heeft geregend, en nu weer goed vriest in de nacht (dat van die vorst gaat wel lukken, maar heeft de regen alle sneeuw weggesmolten?).

Door de sneeuw heen schaatsen? Als het echt stevig sneeuwt, gaan de mannen van Runn-Is voortvarend te werk, maar er is zo veel baan te vegen, dat de eerste dag na sneeuwval nog niet alle banen sneeuwvrij zijn.

En je wilt er niet aan denken, maar er is altijd een geringe kans op het schaats-horror-scenario: over-is of vastgevroren sneeuwijs. Over-is als het water op de baan wel bevroren is, maar het bovenste laagje ijs te dun is om je te houden. Als je met je schaats door het over-is zakt, wordt je echt over je schaatsen heen gelanceerd. Sneeuwijs zet zelfs Zweedse schaatsen klem: het resultaat van te snelle afwisseling van (natte) sneeuw en vorst.

Gelukkig is die kans gering, en kreeg ik ter geruststelling gisteren een foto op Facebook toegestuurd met de stand van het ijs: nat, maar glanzend glad.

We naderen Stockholm. Overstappen op de intercity, klein stukje met de bus, koffers in het hostel zetten en over een paar uur staan we op het ijs. Het zal me benieuwen.

NB: de foto’s van het ijs zijn van een vorig seizoen.