NatuurijsZweden - Blog

NatuurijsZweden - Blog

Knetterhard ijs

ReisverslagenPosted by Wichert van Engelen Fri, January 13, 2017 21:12

Vroeg op vanochtend, want om ´s middags alvast even het ijs te kunnen uitproberen, moet je de eerste vlucht nemen.

Nog even wat zorgen of het wel allemaal ging lukken: waarschuwingen geel en oranje, sneeuwval, gladheid: de kans op vertragingen was aanzienlijk, en er rijden ´s ochtends om 5 uur so wie so niet zoveel bussen. Er zijn immers ook niet zo heel veel reizigers.Maar de GVB bus reed helemaal volgens schema.

Op schiphol had men wat meer last. Een flinterdun laagje sneeuw op de vleugels kan niet, dus eerst de-icen (een onbegrijpelijk begrip voor schaatsers).


Maar na de eerste vertraging liep alles keurig op tijd. Een rustige aansluiting op Stockholm Arlanda en daarna met de intercity naar Borlänge. De snelste overstap daar was met een bus, hetgeen mij uitvoerig en vriendelijk door de conducteur van de trein werd uitgelegd (roltrap – links – rechts – bushalte – 151). Het voordeel was dat ik op die manier op het busstation in Falun aankwam en daar direct de lokale bus naar het hostel kon nemen.

Ik heb me vanmiddag voorgenomen om binnenkort op de site wat meer aandacht te schenken aan het openbaar vervoer in en om Falun. Niet alleen kun je elk half uur met een bus vanuit het centrum naar een halte die zo´n 7 minuten lopen is van de centrale schaatsopstapplek, maar er zijn ook regelmatig bussen naar Vika (en ander schaatsplekken).Het hostel zag er uit zoals ik het mij herinnerde. Van buiten doet het eerder denken aan een stel barakken, maar eenmaal binnen is het comfortabel en huiselijk. En het uitzicht is weliswaar richting een rustige woonwijk, maar de sneeuw maakt het tot een plaatje.Snel een kop thee, omkleden, camera´s, extra accu´s en statieven mee en naar het ijs. Het is stralend weer. Veel Zweden hebben een paar uurtje vrij genomen om te gaan schaatsen. Ik tel er op de hele (blauwe) baan gedurende een paar uur maar liefst 40 ;-)

Het ijs is goed. Op sommige delen niet zo glad als Thialf en er zitten al wat scheuren in, maar de scheuren zijn tamelijk klein en de hobbelstukjes kort. In de paar uur die ik schaats, blijf ik 2 keer haken. Ik val niet, maar ik ben toch blij dat ik uit voorzorg dubbele knie-pads draag.

Al snel komt er een middagmist opzetten. Ik schaats door tot na zonsondergang. Door de sneeuw en de weidsheid is het dan nog helemaal niet donker. Maar een half uurtje later stap ik er toch maar af: niet handig om de eerste dag gelijk in een scheur te rijden.

Tijdens het uittrekken van de schaatsen zie ik de eerste ster verschijnen (waarschijnlijk geen ster, maar de plannet Venus). Het ijs wordt nu wel wat stiller, hoewel er nog steeds weden aankomen die een rondje gaan rijden. Niet gek ook: het is pas kwart over vier!

In het hostel wat thee drinken, omkleden, de foto´s en video´s veilig stellen en alle spullen aan de laders leggen.

Daarna richting een supermarkt: ik vind het altijd leuk om het buitenland door een supermarkt te lopen: het zegt veel over het betreffende land.

Terwijl ik in de heerlijk vrieskou over knersperende sneeuw wandel, bedenk ik me dat het mooist aan dat (Zweedse) natuurijs toch telkens weer is hoe knetterhard het is. Je zou zeggen dat ijs ijs is, maar het ijs van vanmiddag spatte er weer vanaf. Een klein ijsklontje dat over de baan glijdt, klinkt letterlijk kristalzuiver: Heerlijk schaatsen.