NatuurijsZweden - Blog

NatuurijsZweden - Blog

De reis naar Zweden

ReisverslagenPosted by Wichert van Engelen Mon, December 19, 2016 16:47
Het dagelijks verslag van mijn schaatsreis naar Zweden - enkele jaren geleden - is nog steeds actueel. Tien afleveringen hier op de weblog.
In deze eerste aflevering: De reis naar Zweden.

Nederland verlaten valt vandaag niet zwaar. Het regent een beetje en het is grauw weer. De voorspellingen zijn niet gunstig. We hoeven niet bang te zijn voortijdig terug te moeten wegens elfsteden-ontwikkelingen.
Het vliegtuig is niet helemaal vol. Prettig voor ons omdat de niemand moeilijk doet over de (veel) te zware koffers. Zes paar schaatsen gaan zonder problemen mee naar Zweden.

Zweden is wit. Heel wit. Er ligt een stevig pak sneeuw en de sneeuw ligt mooi op de bomen. De trein die onder het vliegveld het station binnen komt rijden, laat direct zien dat de Zweden iets meer gewend zijn. Ondanks de dikke pakken ijs, rijdt de trein perfect op tijd. Even later zie ik wel dat ook in Zweden grote projecten lang kunnen duren. Het station van Uppsala zie ik nu voor het derde achtereenvolgende jaar volop in verbouwing.

De sneeuw halverwege Stockholm en Falun is indrukwekkend. Een pak van zeker 50-60cm ligt op alle platte vlakken. Terwijl de stralende zon verandert in een sneeuwstorm met zicht van maximaal 50 meter, verbazen wij ons over het ontbreken van elk lawaai in de trein. Alsof je over de sneeuw rijdt, in plaats van over stalen rails.

Rare jongens trouwens die Zweden. SALA wordt uitgesproken als iets als Soohla. Maar misschien is dat omdat er in kleine letters wél een røndje bøven de å stååt.

We rijden Falun keurig op tijd in lichte sneeuwval binnen. De hele middag heeft het hier gesneeuwd en de locals zijn blij met de gematigde -1 graad.
In het hostel worden we enthousiast begroet. We voelen ons snel thuis. Gelijk met ons zijn er nog drie Nederlandse schaatsers, en alleen vannacht is er in het andere gebouw een groep van 11 schaatsers uit Nederland die graag buiten de geveegde banen wil schaatsen. Ze zijn al twee weken onderweg, en hebben ondertussen gemerkt dat er zo veel sneeuw ligt in hele Zweden dat schaatsen buiten de banen echt niet meer mogelijk is.
Al die sneeuw is ook minder goed voor de omzet van het hostel. Waar vorig jaar veel mensen uit Zuid-Zweden naar Falun kwamen waar wél sneeuw lag, kan dit jaar iedereen, tot in het zuidelijkste puntje van Zweden, gewoon in zijn achtertuin langlaufen.


De tassen zijn uitgepakt, de schaal met snoep die voor ons klaar stond, is bijna leeg. Hoogste tijd om het ijs te gaan verkennen.

Daarover meer in de volgende blog.