NatuurijsZweden - Blog

NatuurijsZweden - Blog

Weekeindje schaatsen in Zweden – wat kost dat?

Schaatsen op natuurijsPosted by Wichert van Engelen Sat, December 10, 2016 13:01

NatuurijsZweden is geen boekingskantoor en geen reisbureau. Maar toch krijgen we af en toe de vraag wat het kost om een weekeindje te gaan schaatsen in Zweden.
We hebben wat prijzen (en besparingstips) op een rijtje gezet.

Vanaf € 190 per persoon voor een lang weekeinde
Voor circa € 190 per persoon kun je een lang weekeinde gaan schaatsen bij Falun. Dat is exclusief eten en drankjes. Vertrek op een donderdagavond. Terugreis op maandagmiddag.
Deze minimumprijs geldt als je met 5 personen een auto deelt, en in 2-persoonskamers in het hostel verblijft.
Als je donderdagavond wegrijdt en elkaar afwisselt, ben je vrijdagmiddag in Falun. Je bent dan 1600 km verder (gerekend vanaf Utrecht). Voor de bezine rekenen we met de gemiddelde prijs (Nederland het duurst, Zweden het goedkoopst) en een verbruik van 1 op 10. In totaal zo’n €480. De tol voor de grote brug naar Zweden is €84. Een zespersoons stuga/bungalow op het resort Framby Udde kost tussen de €400 en €500. Overnachten in het STF hostel kost €75 per persoon voor drie nachten.
Zie hier voor meer informatie over de overnachtingsmogelijkheden.

Iets meer snelheid of luxe
Voor relatief weinig geld, kun je al meer luxe krijgen.
Je kunt gaan vliegen. Als je vliegt naar Stockholm Arlanda (vanaf Schiphol), en je huurt ter plekke met zijn 5-en een auto, wordt het tussen de €80 en €100 per persoon duurder. Maar je kunt ook vanaf Weze bij Nijmegen vliegen. Dat bespaart circa €50. Daarmee komt de combinatie vliegen met huurauto voor een lang weekeinde (maandag tot vrijdag) op ruim €240 pp.
Zie hier voor meer informatie over het vliegen naar Zweden.
Je kunt de afstand die je moet rijden verkorten door een veerpont te nemen. Een korte tussen Fredrikshaven en Göteborg kost ruim een tientje pp extra. 5 personen in een eigen auto komen dan op €200 pp voor een lang weekeinde.

Op de lange veerpont van Kiel naar Göteborg kun je overnachten. Je kunt dan donderdagavond vertrekken, en vrijdagochtend hoef je alleen nog circa 450 km van Göteborg naar Falun te rijden. Let op: terug kan niet op alle dagen van de week. Je bespaart op de benzinde, maar de overtocht is duurder. Hou rekening met € 370 pp voor de reis plus accomodatie.
Zie hier voor meer informatie over reizen met de auto.

Ga je met 2 personen, dan is zowel het huren van een stuga, als de autohuur, relatief duur. Overnachten in het STF Hostel (goede 2-persoonskamers) en reizen met de trein, zijn een goed en voordelig alternatief. Als je vliegt vanaf Schiphol en vervolgens de intercity naar Falun neemt, ben je voor een lang weekeinde circa €290 pp kwijt.
Zie hier voor meer informatie over de combinatie vliegen-trein.

Voor hen die liever in een hotel overnachten: Falun kent verschillende hotels. En in de wijk direct aan het ijs gelegen zijn er ook diverse AirBnB- en B&B adressen. Zie hier voor meer informatie.

Bijkomende kosten
De hiervoor genoemde prijsvoorbeelden zijn vanaf-prijzen.
Afhankelijk van je eigen keuzes, komen er nog wat kosten bij:
* schoonmaakkosten van stuga/bungalow (+ €25) (scheelt je werk aan het einde van je vakantie)
* linnengoed en handdoeken huren (+€10 - €15 pp) (hoef je die niet mee te nemen)
* eventueel een taxi binnen Falun (€ 10-20 per rit)
* eten en drinken
- ontbijt bij het STF hostel : €8 pp
- levensmiddelen in supermarkten: prijsniveau vergelijkbaar met Nederland
- uit eten: circa 10 – 30% duurder dan in Nederland
- wijn of bier in een restaurant / café: circa dubbel zo duur als in Nederland)
- koffie: ietsje duurder dan in Nederland


Besparingstips
Tijdens een schaatsreis geef je niet veel geld uit; je bent immers vooral lekker buiten op het ijs. En in Zweden betekent dat, dat je niet veel uitgeeft, want er zijn bijna geen plekken om je geld op/aan het ijs uit te geven.
Zit je een beetje krap bij kas, denk dan eens aan deze besparingstips:
· Voorkom de bijkomende kosten (zie hierboven)
. Boek op tijd. Zowel vluchten als de trein zijn stukken goedkoper als je een paar maanden van te voren boekt (de Zweedse trein vanaf 90 dagen van te voren).
. Als je flexibel in je tijd bent, is dat goedkoper. Kijk bij het boeken van vluchten, trein, huurauto en bungalows of hotels of een paar dagen (of een week) eerder of later niet een stuk voordeliger is.
· Ga niet uit eten, maar kook zelf (of koop een kant-en-klaar maaltijd in de supermarkt). Zowel de bungalows op de Framby Udde als het STF Hostel hebben een keuken. In het hostel kun je gebruikmaken van een gemeenschappelijke keuken en is er altijd ruimte in de (ontbijt-)zaal.
· Maak je eigen ontbijt. Koop verse broodjes bij het benzinestation (als je in het hostel verblijft) of in de de stad (als je bij de Framby Udde overnacht)
· Het tweede kopje koffie is gratis. Vraag om een pårtår (spreek uit: poortoor). Dit geldt alleen voor 'gewone' koffie. Cappuccino e.d. worden per kop verkocht.
· Neem geen alcoholisch drankje als je uit eten gaat. De prijzen van alcoholica in uitgaansgelegenheden liggen hoog.
· Als je ’s avonds een glaasje wijn of sterke drank wilt: neem dit mee vanuit Nederland. (In je ingecheckte koffer – vloeistof is niet toegestaan in de handbagage)
· Drink licht alcoholisch bier (2.5%) Dit is overal verkrijgbaar.
· Neem de bus in plaats van een taxi. Er is een goed openbaar vervoernet in Falun.
Zie hier voor informatie over vervoer ter plaatse.
· Koop je souvenirs in Falun (want op de luchthaven zijn ze prijziger). Falun kent veel kleine winkeltjes waar een ieder wel wat vindt.
· Koop je souvenirs bij de supermarkt. Wat dacht je van een onvoorstelbaar groot, rond, pak knack bröd?·
· Maak gebruik van de 15% korting op de overnachtingsprijs van het hostel. Zie hier voor meer informatie.